Olen usein miettinyt noitakin urheiluelämän parhaiden valintoja. Valintasysteemi on maailman epäoikeudenmukaisin. Mahdollisuus voittaa kaikkien huomio ja saada edes mahdollisuus voittaa vuoden parhaan titteli, menee samalla oikeudella kuin koko vuoden median antama lajihuomio. Lajeista siis vain murto-osa saa sille kuuluvaa huomiota.

Suuren kansan suosikit tulevat harvasta yksittäisestä lajista. Tämä ei johdu siitä etteikö ihmiset olisi muista lajeista kiinnostuneita, lajeille mahdollisuutta vaan ei anneta murtautua julkisuuteen. Suurelta yleisöltä vaan viedään mahdollisuus vaikuttaa vuoden urheilijan äänestyksessä mihinkää muuhun kuin kymmenen jo etukäteen valittuun ryhmään.

Itse olen ollut voimanosto- ja penkkipunnerruspuolelta koko ikäni mukana urheiluelämässä. Meillä on ollut monta lajilegendaa, jotka eivät ole saaneet mahdollisuutta tulla valtuksi vuoden urheilijaksi Suomessa. Viimeisimpänä voin mainita herran nimeltä Freddie Smullter. Freddie on ollut nuoresta iästään huolimatta lajissa jo pitkään ja hänellä on mahtava menestyslista uraltaan. Hän on urheilijana ja samoin urheilun ulkopuolella esikuva kelle tahansa. Hän sai menneenä vuonna paljon myös julkisuutta ympäri maailmaa penkkipunnerruksen maailmanennätyksellään, mikä oli huikeat 400 kiloa ja samalla voitti lajin maalmanmestaruuden. Suomessakin hän sai huikeaa julkisuutta, kuitenkaan raati ei ollut häntäkään päästänyt 10 ennalta valitun joukkoon. Lyönpä vetoa asiasta että Freddie oli tuon tähtihetkensä jälkeen paljon tunnetumpi urheilija maailmalla kuin yksikää muu kymmenen kärjestä (Waltteri Bottasta lukuunottamatta) Kysynkin mikä oikeus häntä oli tiputtaa tältä listalta. Lajimme suuri legenda Jarmo Virtanen kärsi yhdeksän maailmanmestaruutensa ohella myös suurta vääryyttä aikanaan. 

Kilpailuista, missä suuri yleisö valitsee parhaat, voitaisiin tehdä äänestyksestä enemmän reilu. Miksei nykyisen kymmenen menestyjän vanhentunut valinta systeemi vaihdettaisi vaikkapa sellaiseksi, että jokainen laji tekisi menestyjistään oman profiilin. Jokaisen lajin parhaista pääsisivät todella parhaat esille. Jokaisen tulisi profiili esittelyssä päästä samalle viivalle, ei täsmävalinnoilla. Ei siis kymmenelle oma valintapuhelinnumero, vaan vanhaan tapaan pelkkä nimi ja työläs nimien laskeminen. Vuoden urheilijan laji menisi melko varmaan uusiksi ja muutkin lajit pääsisivät jalustalle, siis sille paikalle minne ne kuuluvat.

Menestyjiä on mieletön määrä, koskaan kaikki eivät voi olla tyytyväisiä, mutta nykyinen systeemi kyllä korostaa lajien eriarvoisuutta. Suomessa on paljon tekijöitä, joita milloinkaan ei edes pystytä blokkaamaan suuresta massasta erilleen, kuitenkin jokainen suuri tekijä ansaitsisi tekemisistään vähintään ison kiitoksen. Miksi siis täytyy vielä toisille antaa suurempi oikeus menestyä kuin toiselle.... kaikki siis ehdottomasti samalle viivalle.

Uskon etten ole läheskään ainoa joka näitä asioita pähkäilee. Kiitos kun jaksoitte lukea tämänkin vuodatukseni.